Statul pune băncile cu botul pe labe: dobândă record la aceste investiții, nicio bancă nu-și permite să țină pasul
Statul român pare să facă o competiție veritabilă sectorului bancar prin dobânzile pe care le oferă populației care cumpără titluri de stat.
În nevoia tot mai mare de bani la buget, statul continuă să se împrumute de la populație. Românii au din nou șansa de a cumpăra titluri de stat, la prețuri foarte avantajoase, iar vestea excepțională este că se bucură de un randament uriaș în raport cu ofertele pe care le au băncile comerciale la depozite.
Cum te ajută statul să faci profit, de fapt
Începând din 2 iunie, românii pot investi în titlurile de stat TEZAUR, cu maturități de 1 și 3 ani și dobânzi anuale de 7,2% și 7,8%. Titlurile de stat au valoare nominală de 1 leu și sunt în forma dematerializată.
Iată cum poți cumpăra titluri de stat:
-Între 02 – 27 iunie 2022 online, numai de către persoanele fizice care sunt înregistrate în SPV. Operațiunile care pot fi realizate online sunt: deschidere cont de subscriere pe numele investitorului la o unitate a Trezoreriei Statului selectată, subscriere titluri de stat TEZAUR, virament al sumelor din contul de subscriere al investitorului către un cont bancar pe numele investitorului. Pentru mai multe detalii cu privire la subscrierile online accesați Ghid Tezaur online și Tezaur online
-Între 02 – 28 iunie 2022 de la unitățile Trezoreriei Statului;
-Între 02 – 27 iunie 2022 în mediul urban și 02 – 24 iunie 2022 în mediul rural, prin subunitățile poștale ale C.N. Poșta Română S.A.
„Dobânda este anuală, plătibilă la termenele prevăzute în prospectul de emisiune. De asemenea, titlurile de stat emise în cadrul Programului Tezaur sunt transferabile și se pot răscumpăra în avans. Un investitor poate efectua una sau mai multe subscrieri în cadrul unei emisiuni. Investitorii au posibilitatea anulării subscrierilor deja efectuate doar în perioada de subscriere, prin depunerea unei cereri.
Sunt eligibile persoanele fizice care au împlinit vârsta de 18 ani la data efectuării subscrierii. Veniturile obținute din investirea în oferta de economisire lansată de Ministerul Finanțelor sunt neimpozabile.
Fondurile obținute de Ministerul Finanțelor în calitate de emitent, ca urmare a emisiunii de titluri de stat, vor fi utilizate pentru finanțarea deficitului bugetar și refinanțarea datoriei publice”, transmite Ministerul Finanțelor.
Totuși, inflația nu trebuie ignorată. Ea devalorizează banii chiar și la astfel de randamente
Din nefericire, chiar dacă titlurile de stat au într-adevăr dobânzi foarte bune în raport cu acelea pe care le oferă băncile pentru banii ținuți în depozite, adevărul este că rata inflației nu este acoperită în nicio situație.
Prin urmare, banii continuă să se devalorizeze din moment ce ne confruntăm cu un puseu inflaționist evaluat de BNR la aproximativ 14%, iar tendința este de creștere. Totuși, e mult mai bine să te bucuri de un randament chiar și mai redus, decât să ții banii la saltea și să pierzi mult mai mult, în timp!